HTML

Csúcskísérlet

2011.06.21. 13:23 burany19

Szokatlan bejelentésre készül Orbán Viktor a kormányülés után, derült ki a reggeli hírekből. A témát maga a miniszterelnök reklámozta a Magyar Rádió 180 perc című reggeli műsorában egy héttel azután, hogy gondolatait Belgrádban már megosztotta a világ közvéleményével. Azóta kísérlet járja be az étert, egy világcsúcs kísérlete.

" Az éves nemzeti össztermék 81 százalékáról 77 százalékra, 1345 milliárd forinttal csökken az államadósság a keddi kormányülésen bejelentendő intézkedésekkel " - nyilatkozta a kormányfő őszintén bevallván, hogy a "magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításából származó pénzt fordítja a kormány az államadósság csökkentésére". Orbántól azt is első kézből tudhattuk meg, hogy a csökkentés mértéke legjobb tudása szerint világrekord. Mi meg itt állunk és figyelünk, hogy a tőlünk lenyúlt pénzből kiteleik-e egy csúcskísérletre való.

Nem áll módomban gyors, az egész világra kiterjedő kutakodásba fogni, de a hazai adatoknak rövid idő alatt utána lehet járni, itt van például a GKI elemzése e tárgykörben. Ebből kiderül, hogy a miniszterelnök ezúttal sem vett vissza az arcából, az általa vizionált 4 százalékpontos csökkentés még csak nem is magyar rekord. 1994 és 1997 között az államadósság mértéke a GDP 90 százalékáról 62 százalékra csökkent, az évi átlagos csökkenés 9 százalékpont volt, több mint duplája annak, amire most Orbán oly büszke. A Horn- Bokros tandem összehasonlíthatatlanul eredményesebb volt, mint az Orbán -Matolcsy páros. Ha az adósságcsökkentés összetevőit nézzük, a módszerek között két különbségre bukkanunk. Az első : míg a Horn kormány az adósság egyszeri, nagy csökkentésére az állami vagyon értékesítésével teremtett forrást, addig Orbánék három millió ember vagyonának államosításával akarják ugyanezt elérni. ( Ráadásul az államosítást gyakorlatilag kártalanítás nélkül hajtják végre, a kifizetendő hozam csak töredéke a lenyúlt tőkének. )

A Második különbség: Bokros Hornnal a háta mögött szigorúan kézben tartotta az államháztartás folyamatait, ez Matolcsyról, a mai miniszterelnök jobbkezéről egyáltalán nem mondható el. Az idei hiány - mint az egy másik tanulmányból kiderül - a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása nélkül 7 százalékra rúgna. Hogy még világosabban fogalmazzak: az államadósságot a hiány hizlalja legjobban, így ha a tőlünk elvett pénz nem lenne, Orbánék nem csökkentenék, hanem növelnék az államadósságot.

A csúcskísérlet tehát nem sikerült, legalábbis az államadósság terén. Nagyot mondásban viszont lehet még belőle júniusi csúcs ( bár Szijjártót sosem szabad alábecsülni ). Orbánnak még saját eddigi rekordját sem sikerült megdöntenie. Hazudott már ennél nagyobbat is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buranysandor.blog.hu/api/trackback/id/tr453002932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása